Arduino, en basit tanımıyla bir mikro kontrolcü kartın üzerine takılan dış bileşenler ve bu bileşenlerden gelecek ya da bu bileşenlere gidecek sinyalleri kontrol edecek kodları oluşturabileceğimiz bir platformdur.
Bu platform olabildiğince sade bir yapıda ve açık kaynaklı olduğu için öğrenmesi, geliştirmesi ve daha önceden yapılmış bir projeyi ilerletmek çok basittir.

Arduino kullanırken projenize göre bir modelini seçebilirsiniz. Bu modeller arasında işlemci ve kart boyutu gibi farklılıklar var. En yaygın kullanılan modeli ise Arduino Uno modelidir ve birçok proje için ideal bir karttır. Üzerindeki işlemcisinin düşük enerjiyle çalışabiliyor olması gibi avantajları olan bu kartta diğerleri gibi 6V – 12V aralığında enerji ile besleniyor. Bu kartı güçle beslemek için bir kaç yöntem var. Bunlar; usb ile besleme, kart üzerindeki dc barrel ile 6V-12V güç sağlayan herhangi bir adaptör (adaptör yerine pil veya batarya da bağlayabirsiniz bunun için erkek dc barrel temin etmeniz gerekiyor) ya da kartın üzerinde bulunan GND (Ground) pinine enerji kaynağınızın eksi (anot) kutbunu, Vin (Volt In) pinine ise artı (katot) kutbunu bağlamanız yeterli olacaktır.
Genellikle Arduino kartlarının üzerinde 14 Dijital ve 6 Analog olmak üzere toplamda 20 adet pin vardır. Analog ve dijital pinleri farklarını ileride anlatıyor olacağım. Arduino’nun üzerindeki bu pinleri kullanarak LED, potansiyometre, düğme gibi komponentlerini bağlayıp kodlarla sinyal gönderip alabilirsiniz. Hatta akıllı cihazlar üretebilirsiniz. Örneğin kediniz için bir mama veren ve bunu wifi üzerinden kontrol edebildiğiniz bir sistem ya da robot kollar, bluetooth ile kontrol edebileceğiniz uzaktan kumandalı arabalar ki bunları ben yapmıştım önceden.

Arduino çok basit bir elektronik ve yazılım bilgisiyle çok fazla projeyi kolayca yapmanıza yardımcı olacak bir platform olduğu için her yaştaki insan hobi olarak Arduino öğrenip projeler geliştirebilir. Arduino ile projerler geliştirebilmek için kendi websitesindeki Arduino IDE’yi indirmeniz yeterli olacak. Daha sonrasında kodlarınızı Arduino kartınıza yüklemeden önce Arduino Modelini ve Arduino kartınızın takılı olduğu portu doğru seçtiğinizden emin olmalısınız.

En basit şekilde kafanızı karıştırmadan en az detay ile Arduino’dan bahsetmeye çalıştım. İleride yapacağım Arduino projeleriyle daha detaylı bilgilere yer vereceğim. İyi günler 🙂